Кулинарни рецепти » Ябълкова баклава

 Ябълкова баклава

Продукти:

• 1 пакет точени кори
• 125 г краве масло
• 80 г стафиди
• 30 мл ром
• 3 ябълки
• 150 г смлени орехи
• 200 г захар
• 1 ч. л. канела

За сиропа:

• 200 мл топла вода
• 1 ч. ч. мед

Начин на приготвяне:

Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях оре-ховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме.

В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопе-но масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло.

С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.

Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Начало