Продукти:
• 500 г брашно
• 250 мл олио
• 250 г орехи
• 2 ч.ч. захар
• 1 лимон
• канела
Начин на приготвяне:
От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки.
Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна.
Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...