Продукти:
• 500 г брашно
• 250 мл олио
• 250 г орехи
• 2 ч.ч. захар
• 1 лимон
• канела
Начин на приготвяне:
От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки.
Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна.
Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...