Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 к.ч. вода
• 1 с.л. оцет
• 1 пакетче краве масло
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 с.л. олио
• 2 яйца
• 1 ч.ч. счукани орехови ядки
• 1/2 ч.л. канела
За сиропа:
• 750 г захар
• 1 л вода
Начин на приготвяне:
От брашното, яйцата, олиото, оцета и водата замесваме тесто, което разделяме на топчета. Оставяме да престоят 30 мин и след това ги разточваме на тънки кори.
Приготвяме плънка от орехите, захарта и канелата и я разпределяме върху разточените кори, които предварително сме поръсили с разтопено масло. Прегъваме корите от двата края към средата. Срязваме ги надлъжно на две и увиваме всяко парче като охлюв.
Нареждаме охлювите в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Пускаме опечените охлюви за около минута в сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. След това ги нареждаме в подходящ съд за сервиране и заливаме с останалия сироп.
Сиропът става по-лек, ако прибавим към него малко лимонова киселина или лимонов сок.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...