Кулинарни рецепти » Гръцка баклава

 Гръцка баклава

Продукти:

• 1 пакет готово бутертесто
• 180 г смлени орехови ядки
• 1 ч. л. канела
• 1 яйце за намазване

За сиропа:

• 500 г захар
• 500 мл вода
• 1 пакетче ванилена захар
• сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще печем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце.

Баклавата нарязваме на квадрати или ромбове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180°С).

Приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането го-рещата баклава заливаме със сиропа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Начало