Продукти:
• 1 пакет готово бутертесто
• 180 г смлени орехови ядки
• 1 ч. л. канела
• 1 яйце за намазване
За сиропа:
• 500 г захар
• 500 мл вода
• 1 пакетче ванилена захар
• сок от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще печем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце.
Баклавата нарязваме на квадрати или ромбове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180°С).
Приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането го-рещата баклава заливаме със сиропа.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...