Продукти:
За тестото:
• 600 г брашно
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 25 г мая за хляб
• 1 жълтък
• 1 1/2 ч.л. сол
За палачинките:
• 11/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. брашно
• 1 яйце
• 15 г краве масло
• 1/4 ч.л. захар
• 1/4 ч.л. сол
• 1 парченце сланина за намазване на тигана
За плънките:
• 450 г сварено кокоше месо
• 1 ч.ч. ориз
• 150 г пресни гъби
• половин пакетче краве масло
• 2 яйца
• 1 ч.ч. светъл “Бешамел”
• магданоз, черен пипер, сол
За намазване:
• 1 яйце
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко хладко мляко и я оставяме на топло да втаса. После омесваме тесто от маята, млякото, брашното, жълтъка, солта и 25 г масло. Оставяме тестото да втаса при стайна температура.
Разточваме го на кора с дебелина 1 см. Намазваме кората с тънък слой масло, сгъваме я като плик и я оставяме 10 мин на студено. После отново я разточваме, намазваме я с масло и отново я сгъваме. Повтаряме тази операция общо 4 пъти.
Приготвяме палачинково тесто от изброените продукти и изпичаме тънки палачинки.
Варим ориза в подсолена вода, докато получим сипкава каша. Прибавяме нарязаните яйца, ситно нарязания магданоз и 1/3 от маслото. Опитваме на сол и разбъркваме. Нарязваме кокошето месо на късчета и го подправяме с 2/3 от Бешамела и половината от останалото масло. Запържваме нарязаните гъби в последното масло и ги смесваме с останалия Бешамел.
От тестото разточваме две кръгли кори с дебелина 5 мм. Едната кора трябва да е с диаметър 25 см, а другата – с диаметър 35 см. Слагаме върху малката кора палачинки . Върху палачинките разстиламе слой ориз. Отгоре слагаме палачинка и разстиламе слой кокоше месо. Отново слагаме палачинка и разстиламе слой гъби. Продължаваме така като редуваме плънките. Подреждаме плънките, така че да се получи хълмче. Покриваме хълмчето отгоре и от всички страни с палачинки. Накрая покриваме всичко с голямата кора и залепваме краищата й за долната кора.
Намазваме курника с разбитото яйце, украсяваме го с тънки тестени фигурки и отново го намазваме с яйце. Печем го при температура 200-220°С.
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...