Продукти:
• 1 кг домати
• 600 г краве сирене
• по 2 печени и белени чушки – зелени и червени
• по 6 маслини – зелени и черни
• 2 малки патладжана
• 3 сварени яйчни белтъка
• 1 стрък зелен лук
• 2 стръка копър
• 2-3 стръка босилек
• 1 ч.л. нарязана мащерка
• 3 скилидки чесън
• 18-20 г желатин
• 100 мл ароматизирано олио или зехтин
• подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Обелваме доматите и ги нарязваме на филийки. Отстраняваме, доколкото можем, семките и редим върху решето, като отдолу слагаме тавичка, за да събира оттичащия се сок.
Нарязваме патладжаните по дължина и ги оставяме 30 мин да се отцеждат. Измиваме ги неколкократно с подсолена вода и после ги изпичаме от двете страни в тавичка с малко мазнина.
Наситняваме лука, чесъна и зелениите. Чушките срязваме и правим правоъгълничета, а това, което остава от тях, накълцваме и смесваме с натрошеното сирене и половината зелении. Отстраняваме костилките на маслините и режем зелени и черни ивички.
Яйчните белтъци настъргваме на едро ренде, а желатина разтваряме във вода, като го оставяме да кисне 15-20 мин, за да набъбне. После го прибавяме към отцедения доматен сок, наливаме вода и варим на водна баня.
Навлажняваме дъното на продълговата тясна форма и го покриваме с хартия. Редим последователни пластове от патладжанените ленти, зелениите, сиренето и т.н. Между пластовите ръсим желираща смес. Завършваме с доматените колелца, поръсени с белтъци и зелении.
Оставяме терината да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден я поднасяме, нарязана на филийки.
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...