Продукти:
• 2 глави лук
• 6 моркова
• половин глава керевиз заедно с листата
• 6-7 домата
• половин глава червено цвекло
• 2 ябълки
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. захар
• 5-6 зърна черен пипер
• 1 ч.ч. вино
• 1 к.ч. олио
• 1 дафинов лист
• 5-6 зърна бахар
• настъргана лимонова кора
• лимонов сок
• сол
Начин на приготвяне:
Настъргваме всички зеленчуци и ябълките на ренде.
Загряваме в дълбок съд олиото и слагаме последователно през 10 мин морковите и керевиза, червеното цвекло, лука и ябълките и накрая - доматите. Когато зеленчуците омекнат, претриваме ги през сито.
Подправяме получената смес с настъргана лимонова кора, лимонов сок, дафинов лист, бахар, виното, захар и сол на вкус, кипваме, поръсваме със ситно нарязания магданоз и отстраняваме от огъня. Ако е необходимо, можем да сгъстим със студена брашнена застройка или с бешамелов сос.
Когато пюрето е предназначено за гарнитура на тлъсти меса , към него можем да прибавим 1 с.л. горчица и 1 ситно нарязана кисела краставичка.
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...