Продукти:
• 1 пакет бутер тесто
• 4 жълтъка и 2 белтъка
• 4 портокала
• 525 г пудра захар
• 1 пакетче ванилия
• 2 с.л. брашно
• 250 мл прясно мляко
• 3 с.л. конфитюр по избор
Начин на приготвяне:
Възвираме 400 г захар с 400 мл вода. Измиваме 2 портокала, отдолу и отгоре им изрязваме капачета и ги разделяме на резенчета с дебелина 3-4 мм. Слагаме ги в сиропа и ги оставяме в него 10 мин. на слаб огън.
Загряваме фурната на 210°С, разстиламе тестото в кръгла тавичка, като правим бордче по стените й, намазваме ги с жълтък. Надупчваме тестото с вилица, покриваме го с хартия за печене и поръсваме боб, за да не се издува тестото. Печем 25 мин.
Разбиваме 3 жълтъка с ванилията и 25 г захар. Щом побелеят, прибавяме брашното. Сипваме топлото мляко, като бъркаме непрекъснато. Пресипваме в тенджера и сгъстяваме на тих огън като бъркаме. Прибавяме в крема настърганата кора на 1 портокал и го оставяме да изстине.
Разбиваме белтъците на гъст сняг. Правим на умерен котлон сироп от останалата захар и 4 лъжички вода. Сипваме този сироп в разбитите белтъци постепенно и бъркаме в продължение на 3 мин. Смесваме така получения крем с другия и го разстиламе върху тестото.
Украсяваме с добре отцедените резенчета портокал. Разтопяваме конфитюра на слаб огън с лъжичка вода, прецеждаме го и го разливаме върху портокаловите филийки. Сервираме веднага.
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...