Продукти: (за 4 порции)
· 500 г юфка на ленти
· 400 г кафяв боб
· 2 глави лук
· 4-5 домата
· 3 моркова
· 2-3 с.л. зехтин
· 1 кубче бульон
· 1 с.л. ситно нарязани листа от целина
· сол
Начин на приготвяне:
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. Сгорещяваме зехтина и запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целината.
Сваряваме боба в подсолена вода вода, към която сме прибавили кубчето бульон. Щом бобът поомекне, прибавяме обелените и настъргани домати и запържените зеленчуци. Когато бобът се свари, добавяме юфката и продължаваме да варим на умерен огън.
Когато юфката е почти готова, отстраняваме съда от огъня и оставяме да престои още 15 мин. При сервиране капваме във всяка чиния по няколко капки зехтин.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...