Продукти: (за 4-5 порции)
• 250 г ориз
• 1 глава лук
• 2-3 с.л. олио
• 500 мл месен бульон
• 1-2 ч.ч. настърган кашкавал
• 150 г печурки
• 3-4 домата
• 30 г краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза и също го запържваме. Щом стане прозрачен, наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и държим на огъня, докато оризът поеме течността.
Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги задушаваме в част от маслото. Нарязваме доматите на кръгчета.
В намаслена тавичка разстиламе половината от настъргания кашкавал. Отгоре нареждаме задушените гъби, а върху гъбите – доматите. Най-отгоре изсипваме ориза и запичаме съвсем леко във фурната.
Обръщаме ястието в широка чиния и поръсваме с останалия настърган кашкавал, размесен с разтопеното масло. По желание можем да сложим чинията за кратко във фурната, за да се слегне кашкавалът.
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...