Кулинарни рецепти » Картофи по пиротски

 Картофи по пиротски

Продукти: (за 4 порции)

• 1,5 кг картофи
• 1 пакетче краве масло

• 5-6 с.л. брашно
• 6-7 с.л. извара или натрошено сирене
• 3-4 яйца
• 500 мл прясно мляко
• 150 г кашкавал
• 1-2 с.л. олио
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, поръсваме с олиото и ги запържваме в половината от маслото, докато станат светлозлатисти. Добавяме 1-2 с.л. топла вода и задушаваме.

От останалото масло, брашното и млякото приготвяме гъст бешамелов сос. Заливаме задушените картофи с половината от соса и разбъркваме.

Разстиламе половината от тази смес в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе изварата /натрошеното сирене/ и поръсваме с половината от настъргания кашкавал. Покриваме с втората половина от картофите, заливаме с останалия сос и печем ястието в умерено загрята фурна, докато повърхността му се зачерви.

След като го извадим от фурната, поръсваме с останалия настърган кашкавал, ситно нарязан подсолен магданоз и черен пипер.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Начало