Продукти: (за 4 порции)
• 1,5 кг картофи
• 1 пакетче краве масло
• 5-6 с.л. брашно
• 6-7 с.л. извара или натрошено сирене
• 3-4 яйца
• 500 мл прясно мляко
• 150 г кашкавал
• 1-2 с.л. олио
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, поръсваме с олиото и ги запържваме в половината от маслото, докато станат светлозлатисти. Добавяме 1-2 с.л. топла вода и задушаваме.
От останалото масло, брашното и млякото приготвяме гъст бешамелов сос. Заливаме задушените картофи с половината от соса и разбъркваме.
Разстиламе половината от тази смес в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе изварата /натрошеното сирене/ и поръсваме с половината от настъргания кашкавал. Покриваме с втората половина от картофите, заливаме с останалия сос и печем ястието в умерено загрята фурна, докато повърхността му се зачерви.
След като го извадим от фурната, поръсваме с останалия настърган кашкавал, ситно нарязан подсолен магданоз и черен пипер.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...