Продукти: (за 4-5 порции)
• 1-2 връзки зелен лук
• 2 стръка зелен чесън
• 2-3 моркова
• 3-4 с.л. грах
• 200 г зелен фасул
• 100 г киселец
• 1 кг картофи
• 5-6 домата
• 2 с.л. олио
• 100 г краве масло
• 3-4 филии хляб /без кората/
• 1 1/2 ч.ч. кисело мляко
• 2 яйца
• 200 г сирене
• магданоз, червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука, чесъна и морковите на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. След 10 мин прибавяме нарязания зелен фасул и граха, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекнат. Малко преди да свалим от огъня прибавяме нарязания киселец.
Намазваме хлебните филии с част от маслото и ги нареждаме на дъното на тавичка. Върху тях разстиламе задушения зеленчук, смесен с натрошеното сирене. Отгоре нареждаме доматите, нарязани на филийки, поръсваме с червен пипер и сол и покриваме с едро нарязаните картофи.
Завиваме тавата с домакинско фолио и печем 20-30 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото и прибавяме изцедената течност от задушените зеленчуци и заливка от яйцата, разбити с киселото мляко и малко сол. Върху заливката поръсваме ситно нарязан магданоз и слагаме парченца от останалото масло.
Печем в по-слаба фурна до омекване на картофите.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...