Кулинарни рецепти » Чобан гювеч

 Чобан гювеч

Продукти: (за 4-5 порции)

• 1-2 връзки зелен лук
• 2 стръка зелен чесън
• 2-3 моркова
• 3-4 с.л. грах
• 200 г зелен фасул
• 100 г киселец
• 1 кг картофи
• 5-6 домата
• 2 с.л. олио
• 100 г краве масло
• 3-4 филии хляб /без кората/
• 1 1/2 ч.ч. кисело мляко
• 2 яйца
• 200 г сирене
• магданоз, червен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука, чесъна и морковите на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. След 10 мин прибавяме нарязания зелен фасул и граха, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекнат. Малко преди да свалим от огъня прибавяме нарязания киселец.

Намазваме хлебните филии с част от маслото и ги нареждаме на дъното на тавичка. Върху тях разстиламе задушения зеленчук, смесен с натрошеното сирене. Отгоре нареждаме доматите, нарязани на филийки, поръсваме с червен пипер и сол и покриваме с едро нарязаните картофи.

Завиваме тавата с домакинско фолио и печем 20-30 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото и прибавяме изцедената течност от задушените зеленчуци и заливка от яйцата, разбити с киселото мляко и малко сол. Върху заливката поръсваме ситно нарязан магданоз и слагаме парченца от останалото масло.

Печем в по-слаба фурна до омекване на картофите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало