Продукти: (за 4-5 порции)
• 1-2 връзки зелен лук
• 2 стръка зелен чесън
• 2-3 моркова
• 3-4 с.л. грах
• 200 г зелен фасул
• 100 г киселец
• 1 кг картофи
• 5-6 домата
• 2 с.л. олио
• 100 г краве масло
• 3-4 филии хляб /без кората/
• 1 1/2 ч.ч. кисело мляко
• 2 яйца
• 200 г сирене
• магданоз, червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука, чесъна и морковите на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. След 10 мин прибавяме нарязания зелен фасул и граха, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекнат. Малко преди да свалим от огъня прибавяме нарязания киселец.
Намазваме хлебните филии с част от маслото и ги нареждаме на дъното на тавичка. Върху тях разстиламе задушения зеленчук, смесен с натрошеното сирене. Отгоре нареждаме доматите, нарязани на филийки, поръсваме с червен пипер и сол и покриваме с едро нарязаните картофи.
Завиваме тавата с домакинско фолио и печем 20-30 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото и прибавяме изцедената течност от задушените зеленчуци и заливка от яйцата, разбити с киселото мляко и малко сол. Върху заливката поръсваме ситно нарязан магданоз и слагаме парченца от останалото масло.
Печем в по-слаба фурна до омекване на картофите.
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....