Кулинарни рецепти » Мусака по гръцки

 Мусака по гръцки

Продукти: (за 5-6 порции)

• 400-500 г кайма
• 150 г пушени гърди
• 7-8 моркова
• 2 патладжана
• 150 г керевиз
• 10-12 гъби
• 1 домат
• 500 г картофи
• 1 глава лук
• 2 с.л. разтопено краве масло
• 2-3 с.л. олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 2 с.л. галета
• червен и черен пипер
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. Намачкваме ги заедно с разтопеното, но охладено, масло и млякото. Обелваме патлажаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок.

Прекарваме каймата заедно с почистените моркови, керевиз и лук през месомелачка и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания домат, ситно нарязания магданоз, червен и черен пипер, сол на вкус, а след 5-6 мин и нарязаните гъби. Задушаваме още 10 мин.

Разстиламе картофеното пюре в намаслена и поръсена с галета тавичка. Върху пюрето разстиламе задушената смес от кайма и зеленчуци, а върху нея нареждаме филийките от патладжани. Отгоре покриваме с тънки филийки от пушените гърди. Поръсваме ястието с галета и печем в умерена фурна 20-30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Начало