Кулинарни рецепти » Беломорска мусака

 Беломорска мусака

Продукти: (за 4-5 порции)

• 500 г телешка кайма
• 2 глави лук
• 2-3 скилидки чесън
• 3-4 патладжана
• 5 домата
• 100 г краве сирене
• 2 с.л. олио
• 1 к.ч. червено вино
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. стрит сух джоджен
• 1/2 ч.л. черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните на кръгчета, посоляваме ги и ги оставяме да престоят 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивия сок.

Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме каймата, разбъркваме и продължаваме да задушаваме. След няколко минути прибавяме виното, черния пипер и стрития джоджен. Посоляваме и варим на тих огън около 15 мин.

Изпържваме отцедените патладжани и нареждаме половината от тях на дъното на намаслена тавичка. Върху тях на равномерен пласт разстиламе каймата. Върху каймата нареждаме нарязаните на филийки домати и поръсваме с настъргано сирене. Покриваме с останалата част от патладжаните и отново поръсваме със сирене.

Изпичаме мусаката в предварително загрята силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало