Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 ч.ч. зрял боб
• 2-3 малки глави лук
• 1 чушка
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 корена магданоз
• 1 с.л. сух девисил
• 1 с.л. сух джоджен
• 1 ч.л. суха чубрица
• 1 голяма глава лук
• 2 с.л. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• 2-3 домата
• 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
• 1 с.л. ситно нарязани листа от пресен девисил
• сол
Начин на приготвяне:
Накисваме боб за една нощ във вода, като слагаме във водата 1 ч.л. сол или сода бикарбонат. Измиваме боба и го заливаме със студена вода, която трябва да го покрива. Варим на умерен огън, като 20 мин след завирането слагаме обелените малки лукчета и чушката. Ако се наложи, доливаме гореща вода.
Когато лукчета омекнат, ги изваждаме, смачкваме ги и отново ги връщаме при боба. Прибавяме моркова, нарязан на колелца, и целината, нарязана на кубчета. Посоляваме на вкус и слагаме корените от магданоз, джоджена, девисила и чубрицата.
Запържваме 1 глава ситно нарязан лук с 3 с.л. олио. Отстраняваме от огъня, прехвърляме 2-3 с.л. сос от боба, разбъркваме, връщаме на огъня и прибавяме обелените и настъргани доматите.
Изваждаме от боба магданозените корени, целината, морковите и чушката и го заливаме със запръжката. Варим 20 мин на тих огън и поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен и ситно нарязаните листа от девисил.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...