Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 ч.ч. зрял боб
• 2-3 малки глави лук
• 1 чушка
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 корена магданоз
• 1 с.л. сух девисил
• 1 с.л. сух джоджен
• 1 ч.л. суха чубрица
• 1 голяма глава лук
• 2 с.л. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• 2-3 домата
• 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
• 1 с.л. ситно нарязани листа от пресен девисил
• сол
Начин на приготвяне:
Накисваме боб за една нощ във вода, като слагаме във водата 1 ч.л. сол или сода бикарбонат. Измиваме боба и го заливаме със студена вода, която трябва да го покрива. Варим на умерен огън, като 20 мин след завирането слагаме обелените малки лукчета и чушката. Ако се наложи, доливаме гореща вода.
Когато лукчета омекнат, ги изваждаме, смачкваме ги и отново ги връщаме при боба. Прибавяме моркова, нарязан на колелца, и целината, нарязана на кубчета. Посоляваме на вкус и слагаме корените от магданоз, джоджена, девисила и чубрицата.
Запържваме 1 глава ситно нарязан лук с 3 с.л. олио. Отстраняваме от огъня, прехвърляме 2-3 с.л. сос от боба, разбъркваме, връщаме на огъня и прибавяме обелените и настъргани доматите.
Изваждаме от боба магданозените корени, целината, морковите и чушката и го заливаме със запръжката. Варим 20 мин на тих огън и поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен и ситно нарязаните листа от девисил.
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...