Кулинарни рецепти » Кисело зеле по гасконски

 Кисело зеле по гасконски
/Франция/

Продукти: (за 6 порции)

• 1,5 кг кисело зеле
• 1 кг картофи
• 250 г пушена сланина
• 150 г шунка
• 150 г готова пача
• 6 ловджийски наденици
• 200 г луканка
• 150 г солена сланина /нашарена с месо/
• 3 сарфалада
• 20 г свинска мас
• 1 л бяло вино
• сол


Нарязваме зелето, оставяме го да кисне 15 мин в студена вода, изплакваме го изстискваме го и го оставяме да се отцеди напълно от водата.

На дъното на голяма тенджера слагаме най-напред кожичките от сланината, после - част от зелето, след това последователно нареждаме нарязаната солена сланина, зеле, нарязаната шунка, зеле, нарязаната пушена сланина, зеле, пачата, зеле, нарязаната на парчета луканка и пак зеле. Заливаме всичко с разтопената свинска мас и с виното, разредено с 1 ч.ч. вода. Варим ястието 2 часа на умерен огън.

Отгоре прибавяме ловджийските наденици и обелените, нарязани и посолени картофи и варим още 1 час.

Отделно варим сарфаладите в продължение на 10-15 мин.

Сервираме ястието в голяма табла. В средата оформяме купчина от зелето. Обграждаме го със солената и пушената сланина, луканката и нарязаните на дребни кръгчета сарфалади. От външната страна нареждаме картофите, а върху зелето слагаме кръстосани ловджийските наденици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Начало