Продукти: (за 6-8 порции)
• 1 заек /около 2 кг/
• 150 г сланина
• 3-4 с.л. брашно
• 1 к.ч. олио
• половин кофичка сметана
• половин кофичка кисело мляко
• 200 г ориз
• половин пакетче краве масло
• черен пипер, сол
За боровинковия сос:
• 100 г мармалад от боровинки
• 1 ч.л. горчица, размита с малко вода
• 1 к.ч. гъсто червено вино
• 50 г каймак
• кората и сокът от 1 портокал
Начин на приготвяне:
Оставяме заека да престои една нощ в марината, след което го нарязваме на порции. Задушаваме го на тих огън в разтопеното масло, докато омекне, изваждаме го и го посоляваме.
В маслото слагаме брашното и ситно нарязаната сланина. Запържваме до златисто и прибавяме сметаната и киселото мляко. В получения сос връщаме задушените порции месо и варим на тих огън 15-20 мин. Ако сосът е малко, доливаме хладка вода или бульон. Изваждаме свареното месо и пасираме соса.
Нареждаме порциите в чинии за сервиране, заливаме с пасирания сос и гарнираме с ориза, който сме задушили в маслото.
Смесваме мармалада, горчицата, виното, сметаната и сокът от портокала и постепенно разбиваме соса. Сваряваме портокаловата кора и я нарязваме на тънки ивички като фиде. Прибавяме ги към соса и разбъркваме. Боровинковия сос поднасяме отделно в сосиера.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...