Продукти: (за 6-8 порции)
• 1 заек /около 2 кг/
• 150 г сланина
• 3-4 с.л. брашно
• 1 к.ч. олио
• половин кофичка сметана
• половин кофичка кисело мляко
• 200 г ориз
• половин пакетче краве масло
• черен пипер, сол
За боровинковия сос:
• 100 г мармалад от боровинки
• 1 ч.л. горчица, размита с малко вода
• 1 к.ч. гъсто червено вино
• 50 г каймак
• кората и сокът от 1 портокал
Начин на приготвяне:
Оставяме заека да престои една нощ в марината, след което го нарязваме на порции. Задушаваме го на тих огън в разтопеното масло, докато омекне, изваждаме го и го посоляваме.
В маслото слагаме брашното и ситно нарязаната сланина. Запържваме до златисто и прибавяме сметаната и киселото мляко. В получения сос връщаме задушените порции месо и варим на тих огън 15-20 мин. Ако сосът е малко, доливаме хладка вода или бульон. Изваждаме свареното месо и пасираме соса.
Нареждаме порциите в чинии за сервиране, заливаме с пасирания сос и гарнираме с ориза, който сме задушили в маслото.
Смесваме мармалада, горчицата, виното, сметаната и сокът от портокала и постепенно разбиваме соса. Сваряваме портокаловата кора и я нарязваме на тънки ивички като фиде. Прибавяме ги към соса и разбъркваме. Боровинковия сос поднасяме отделно в сосиера.
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...