Продукти: (за 6-8 порции)
• 500-600 г телешка кайма
• 1 малка главна лук
• 1 яйце
• 2 филии сух бял хляб
• 2 с.л. ориз
• 15-20 сушени сини сливи
• 1 к.ч. ароматно вино
• половин пакетче краве масло
• 2 ч.л. доматено пюре
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. нишесте
• 1 връзка корени за супа
• 1 щипка кимион
• бахар, канела, черен пипер
• захар, сол
• костена отвара
Начин на приготвяне:
Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/. Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им.
Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието.
Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...