Продукти:
• 750 г брашно
• 20 г мая
• 180 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 100 г захар
За пълнежа:
• 300 г смлени орехови ядки
• 150 г захар
• 1 жълтък
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. канела
• 1 яйце за намазване
• кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесваме маята с 1 с.л. захар, 1 щипка сол, 5 с.л. мляко и 3 с.л. брашно и я оставяме да втаса. От разтопеното масло, захарта, млякото, брашното и втасалата мая замесваме тесто, което разделяме на 16 топки. Разточваме всяка топка на кора и изрязваме от нея по 6 триъгълника.
Смесваме смлените орехи с млякото, захарта, разбития жълтък и канелата. Разбъркваме и разпределяме сместа върху триъгълниците. Завиваме ги на кифлички и ги нареждаме в намаслена тавичка. Намазваме ги с разбитото яйце, поръсваме ги със захарта и ги изпичаме в умерено загрята фурна.
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...