Продукти: (за 6-8 порции)
• 1 свински език
• 6 ч.ч. силен говежди бульон
• 1 глава лук
• 1 с.л. свинска мас
• половин кисела зелка
• 1 морков
• 4-5 картофа
• 3 филии типов хляб
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Заливаме езика с 4 ч.ч. вода и го сваряваме. Изваждаме, обелваме го и го нарязваме на късчета, а бульона прецеждаме.
В сгорещената мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Прибавяме нарязания на кубчета морков и нарязаното на ивички кисело зеле и задушаваме.
Смесваме бульона от езика с говеждия бульон, прибавяме нарязания език, задушените зеленчуци и натрошения хляб. Когато бульонът кипне, слагаме нарязаните на кубчета картофи.
Варим борша 15-20 мин при силно кипене. Накрая посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня. Разпределяме твърдите съставки в чиниите за сервиране и заливаме с прецедения бульон.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...