Продукти: (за 6-8 порции)
• 250 г леща
• 1 глава лук
• 1 глава чесън
• 1 червена чушка
• 500 г пушена шунка
• 2-3 с.л. олио
• 500 мл пилешки бульон
• 1,2 л вода
• 120 г заквасена сметана
• суха чубрица на клонки
• 1 дафинов лист
• магданоз
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме шунката на ситно и отделяме 50-100 г за гарниране.
Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка.
Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин.
Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките. Лещата трябва да е омекнала много добре.
Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и клокваме на огъня. Накрая поръсваме я с наситнен магданоз.
Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция със заделената шунка. Сервираме супата гореща.
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...