Продукти:
• 1 кг захар
• 1,250 л вода /6 ч.ч./
• 1 лимон
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Варим водата със захарта до сгъстяване. Когато пуснем капка от сгъстения сироп в студена вода и капката не се разлее, сиропът е готов. Добавяме изцедения и прецеден лимон.
Отстраняваме от огъня и покриваме съда с добре отцедена мокра кърпа. Охлаждаме, докато потопения пръст може да издържи на горещината.
Пресипваме сиропа в широк порцеланов съд и бъркаме с дървена лопатка до получаването на гъста и гладка смес.
Ароматизираме с ванилия и пресипваме сладкото в буркани. Като изстине, затваряме бурканите с капачки. Поднасяме бялото сладко, като в чаша със студена вода слагаме 1 ч.л. сладко и 1 резенче лимон.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...