Кулинарни рецепти » Крем Брюле

 Крем Брюле

Продукти: (за 6-8 порции)

• 1 л прясно мляко
• 200 г захар
• 4 яйца
• 4 пълни с връх с.л. брашно
• 1 ванилия
• 3-4 с.л. захар за карамела
• кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме брашното с малко хладка вода или мляко на гъста и гладка кашичка. Стопяваме захарта в млякото и разбъркваме в нея брашното настрани от котлона. Разделяме жълтъците от белтъците и прибавяме с бъркане с домакинска тел жълтъците в брашняната смес. Ароматизираме с ванилията.

Стопяваме на средно силен котлон захарта за карамела до светлокафяв цвят. Внимаваме да не прегори и да започне да пуши. Дръпваме от котлона и с бъркане в една посока с дървена лъжица наливаме топличката млечна смес. Връщаме на котлона и с бъркане сгъстяваме добре.

Оставяме крема да изстине и тогава прибавяме лъжица по лъжица разбитите на твърт сняг белтъци. Бъркаме отдолу на тенджерата към повърхността, за да се размесят много добре белтъците. Разливаме по купичките и поръсваме с кокосови стърготини.

Крема сервираме изстуден от хладилник. По желание върху всяка купичка можем да сложим топка сладолед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало