Кулинарни рецепти » Дряновски гювеч

 Дряновски гювеч

Продукти:

• 700-800 г свинско месо
• 1 к.ч. олио
• 3 глави лук
• 4 чушки
• 1 патладжан
• 5-6 домата
• 3 с.л. ориз
• 1 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета, които оставяме в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките на пръстени. Смесваме ги с отцедения патладжан и наситнените магданоз и целина, поръсваме с черен пипер и сол и оставяме зеленчуците да престоят половин час и да си пуснат сока.

Отделно нарязваме доматите на кръгчета и също ги посоляваме. Почистваме месото, нарязваме го на порции и го запържваме в половината от мазнината. В останалата мазнина запържваме почистения и измит ориз.

Застиламе дъното на пръстен гювеч с половината от нарязаните домати. Върху тях разпределяме порциите месо и ги заливаме с мазнината, в която са се пържили. Покриваме месото със смес от зеленчуците и ориза. Най-отгоре нареждаме останалите домати. Наливаме вода, която да покрие продуктите, и печем продължително време в слаба фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало