Продукти: (за 6-8 порции)
• 1,2 кг шарено свинско месо
• 5-6 моркова
• половин глава целина заедно с листата
• 2 глави лук
• 1-2 ябълки
• 5-6 гъби
• 1-2 с.л. къпини
• 1 с.л. лимонов сок
• 2 ч.ч. вино
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 стрък праз с част от листата
• 10-15 малки лукчета
• 2 корена от магданоз
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. брашно
• черен и червен пипер
• джоджен, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции, посоляваме и го пържим няколко минути под похлупак в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим. След още четвърт част прибавяме почистените и ситно нарязани моркови, целина, магданозени корени, ябълки и лук. Прибавяме също така къпините.
Заливаме с 1 ч.ч. топла вода и задушаваме 20-30 мин на силен огън. След това прибавяме лукчетата, гъбите, доматеното пюре, лимоновия сок, половината вино, джоджена, черния и червения пипер и сол на вкус.
Захлупваме, замазваме капака с тесто и печем 30 мин в умерена фурна. Накрая прибавяме останалото вино и брашното, размито в малко студена вода, кипваме ястието и след 5-6 мин го отстраняваме от огъня.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...