Кулинарни рецепти » Паниран боб в пикантен сос

 Паниран боб в пикантен сос

Продукти:

• 500 г едър бял или кафяв боб
• 2 моркова
• 1 връзка корени (целина, джоджен, магданоз, пащърнак, копър)
• 1 глава лук
• 25 г подправка “Пикантина”
• сух джоджен
• 4 яйца
• 200 г брашно
• 200 мл олио
• 30 г краве масло
• 500 г домати
• 2-4 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Накисваме боба от вечерта в студена вода. В тенджера с плътен капак наливаме 1,5 л вода, слагаме измития боб, морковите, корените и обелената глава лук, цепната на четири. Варим на умерен огън, като внимаваме да не се развари бобът.

Прецеждаме сварения боб, като запазваме малко от бульона. Отстраняваме всички подправки, с които е врял, слагаме 20 г “Пикантина” и стрит сух джоджен. Разбъркваме добре в една посока.

Разбиваме яйцата. Загряваме олиото. Овалваме поотделно бобените зърна в брашното и ги натопяме в разбитите яйца с помощта на решетеста лъжица. Пускаме едно по едно зърната в сгорещената мазнина, като гледаме да не се допират. Изпържваме ги до златисто.

Настъргваме доматите. Събираме олиото и маслото и изпържваме доматите до изпаряване на водата им. Наливаме 1 ч. ч. от прецедения бульон и оставяме сока да поври още 5-6 минути. Преди да го свалим от огъня, прибавяме почистения чесън, малко стрит сух джоджен и останалата “Пикантина”.

Разбъркваме добре и след като поизстине, заливаме с него панирания боб. Преди сервиране леко загряваме и украсяваме с клонки магданоз и копър.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Начало