Продукти:
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко
• 100 г пушен бут
• 1 зелка
• 1 глава лук
• 50 г накиснат в мляко хляб
• 1-2 яйца
• 2 парчета сланина
• 1 чашка бяло вино
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• месен бульон
• бульон от корени за супа
• сол, черен пипер
• мазнина за печенето
Начин на приготвяне:
Месото нарязваме на малки късове и прекарваме два пъти през машинката за месо, като втория път добавяме накиснатия хляб, накълцания и изпържен лук, магданоза, яйцата, сол и черен пипер на вкус. От каймата оформяме топчета колкото орех.
Приготвяме зелеви листа, попарени с вряла вода (може към водата да прибавим корените за супа). Във всеки лист увиваме част от каймата, като поставяме и парченце сланина, за да бъде сармалето сочно.
Сармалето се приготвя три дни. В първия изпържваме месните топчета в мазнина, поливайки ги с месен бульон. Задушаването им става в глинено гърне, чийто капак трябва да бъде замазан с тесто. Задушаваме на тих огън докато бульона остане наполовина, след това оставяме да изстине.
На втория ден задушаваме сармалето в бяло вино, заедно с доматеното пюре - и отново оставяме да изстине.
На третия ден изсипваме сармалето в широк глинен съд, отгоре слагаме слой ситно нарязано зеле и парчета домати, посипваме отгоре с парченца сланина и поставяме във фурната.
По време на печенето няколко пъти леко разтърсваме съда. Изваждаме от фурната, когато ястието образува хрупкава коричка и веднага поднасяме на масата.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...