Кулинарни рецепти » Сармале в гювеч

 Сармале в гювеч
(Румъния)

Продукти:

• 350 г свинско месо
• 150 г телешко
• 100 г пушен бут
• 1 зелка
• 1 глава лук
• 50 г накиснат в мляко хляб
• 1-2 яйца
• 2 парчета сланина
• 1 чашка бяло вино
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• месен бульон
• бульон от корени за супа
• сол, черен пипер
• мазнина за печенето

Начин на приготвяне:

Месото нарязваме на малки късове и прекарваме два пъти през машинката за месо, като втория път добавяме накиснатия хляб, накълцания и изпържен лук, магданоза, яйцата, сол и черен пипер на вкус. От каймата оформяме топчета колкото орех.

Приготвяме зелеви листа, попарени с вряла вода (може към водата да прибавим корените за супа). Във всеки лист увиваме част от каймата, като поставяме и парченце сланина, за да бъде сармалето сочно.

Сармалето се приготвя три дни. В първия изпържваме месните топчета в мазнина, поливайки ги с месен бульон. Задушаването им става в глинено гърне, чийто капак трябва да бъде замазан с тесто. Задушаваме на тих огън докато бульона остане наполовина, след това оставяме да изстине.

На втория ден задушаваме сармалето в бяло вино, заедно с доматеното пюре - и отново оставяме да изстине.

На третия ден изсипваме сармалето в широк глинен съд, отгоре слагаме слой ситно нарязано зеле и парчета домати, посипваме отгоре с парченца сланина и поставяме във фурната.

По време на печенето няколко пъти леко разтърсваме съда. Изваждаме от фурната, когато ястието образува хрупкава коричка и веднага поднасяме на масата.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало