Продукти:
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко
• 100 г пушен бут
• 1 зелка
• 1 глава лук
• 50 г накиснат в мляко хляб
• 1-2 яйца
• 2 парчета сланина
• 1 чашка бяло вино
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• месен бульон
• бульон от корени за супа
• сол, черен пипер
• мазнина за печенето
Начин на приготвяне:
Месото нарязваме на малки късове и прекарваме два пъти през машинката за месо, като втория път добавяме накиснатия хляб, накълцания и изпържен лук, магданоза, яйцата, сол и черен пипер на вкус. От каймата оформяме топчета колкото орех.
Приготвяме зелеви листа, попарени с вряла вода (може към водата да прибавим корените за супа). Във всеки лист увиваме част от каймата, като поставяме и парченце сланина, за да бъде сармалето сочно.
Сармалето се приготвя три дни. В първия изпържваме месните топчета в мазнина, поливайки ги с месен бульон. Задушаването им става в глинено гърне, чийто капак трябва да бъде замазан с тесто. Задушаваме на тих огън докато бульона остане наполовина, след това оставяме да изстине.
На втория ден задушаваме сармалето в бяло вино, заедно с доматеното пюре - и отново оставяме да изстине.
На третия ден изсипваме сармалето в широк глинен съд, отгоре слагаме слой ситно нарязано зеле и парчета домати, посипваме отгоре с парченца сланина и поставяме във фурната.
По време на печенето няколко пъти леко разтърсваме съда. Изваждаме от фурната, когато ястието образува хрупкава коричка и веднага поднасяме на масата.
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...