Продукти:
• 6-7 килограмово пърлено прасенце
• вътрешностите на прасенцето
• 5 глави лук
• ч.ч. ориз
• 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби
• 4 сухи чушки
• лют или сладък червен пипер по избор
• 125 г краве масло
• с.л. мащерка
• черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме и отвсякъде натриваме с червен и черен пипер. Намазваме го с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно.
Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката.
Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио.
Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...