Кулинарни рецепти » Коледно прасенце

 Коледно прасенце

Продукти:

• 6-7 килограмово пърлено прасенце
• вътрешностите на прасенцето
• 5 глави лук
• ч.ч. ориз
• 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби
• 4 сухи чушки
• лют или сладък червен пипер по избор
• 125 г краве масло
• с.л. мащерка
• черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:

Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме и отвсякъде натриваме с червен и черен пипер. Намазваме го с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно.

Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката.

Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио.

Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Начало