Продукти:
• 3 зелени салати
• 8 филета аншоа
• 2-3 скилидки чесън
• 3-4 с.л. зехтин
• пресен лимонов сок
• 3 рохки яйца
• 1 ч.л. горчица
• 1 с.л. сос Уорчестър (или соев сос)
• 5-6 с.л. настърган пармезан
• 1 ч.ч. крутони
• прясно смлян черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме зелените салати, измиваме и ги накъсваме на едри парчета. Оставяме ги в хладилник за 30 минути.
За да направим крутоните, нарязваме хляб на кубчета, които пържим в олио, докато станат хрупкави. Изваждаме с решетъчна лъжица и отцеждаме върху кухненска хартия. Ако не искаме да пържим, нареждаме хлебните кубчета в намазана с олио тавичка, леко поръсваме с олио и запичаме във фурната.
Обелваме скилидките чесън, поставяме ги в голяма дървена купа и с дървена лъжица ги смачкваме. Добавяме филетата аншоа в купата и разтриваме с дървена лъжица.
Слагаме и горчицата, соса Уорчестър, лимоновия сок, зехтина, настъргания пармезан и рохките яйца и разбъркваме до получаване на кремообразна смес.
Добавяме крутоните и зелената салата. Внимателно разбъркваме. Разпределяме в чинии за сервиране, поръсваме с прясно смлян черен пипер и поднасяме.
По желание към салатата можем да добавим задушени или сварени на пара зеленчуци, пилешко месо или скариди.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...