Кулинарни рецепти » Бабиният козунак

 Бабиният козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 6 яйца
• 300 г захар
• 200 мл прясно мляко
• 200 г краве масло
• кората и сока на половин лимон
• 20 г мая
• сол
• стафиди и бадеми (по желание)

Начин на приготвяне:

Маята разкисваме в малко мляко с по 1 щипка сол и захар, разбъркваме с малко брашно и оставяме на топло да втаса.

Брашното пресяваме и правим на венец. Яйцата разбиваме и прибавяме към брашното. Прибавяме и половината от разтопеното масло. Постепенно прибавяме млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон.

Тестото замесваме, докато поеме всичкото брашно и след това измесваме като прибавим и останалото масло. Тестото трябва да стане гладко и да започне да пуска мехурчета. Завиваме го и оставяме да втаса.

Когато е готово, поставяме в предварително намазани с масло форми. Може да сплетем плитка. По желание поръсваме със стафиди, които леко притискаме. Оставя се пак да втаса.

После намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар, може да набодем с бадеми по желание. Печем в умерено загрята фурна.

Автор: Сийка Радулова

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало