Продукти:
• 1,5 кг агнешко месо от бутчето
• 3 глави лук
• 1 кг свинско месо
• 250 г сушени кайсии
• 125 г овча лой на парченца
За маринатата:
• 5 с.л. кайсиев мармалад
• 5 ч.л. кафява захар
• 3 скилидки чесън
• 1 с.л. нишесте
• 2 дафинови или лимонови листа
• 5 ч.л. къри
• 5 ч.л. бял оцет (ябълков оцет)
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Пресоваме чесъна и смесваме в тенджера всички съставки за маринатата. Добавяме разрязаните на четири глави лук. Варим 5 минути или докато сосът малко се сгъсти, като бъркаме непрекъснато.
Прехвърляме маринатата в голяма тава. Добавяме нарязаното на късове месо и оставяме да престои 4 часа или 1 нощ на хладно, като разбъркваме 3-4 пъти.
Накисваме кайсиите във вода, докато поемат малко течност, след това леко ги изцеждаме. Изваждаме месото от маринатата и го нанизваме на шишове, като редуваме с парченца овча лой, кайсии и лук.
Печем шишчетата около 25 минути на умерена скара, като често ги обръщаме.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...