Продукти: (за 2-3 порции)
• половин средно голяма зелка
• 1 л студена вода
• 1 ч. л. сол
• 1 ч. л. захар
• 100 г краве масло
• 1 л прясно мляко
• 2 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Махаме горните листа на зелката, останалата част нарязваме на лентички и ги измиваме. Възвираме подсолената и подсладена вода, пускаме зелето в нея и варим на умерен огън.
Щом зелето омекне, изливаме водата, наливаме млякото, в което сме разбъркали добре брашното и варим на слаб котлон, докато се сгъсти.
Сваляме от огъня, подправяме с маслото и досоляваме, ако е нужно.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...