Продукти:
• 500 г пресято брашно
• 100 мл топло прясно мляко или вода
• 3-4 яйца
• 15 г прясна мая
• 50 г разтопено краве масло
• 25 г захар
За плънката:
• 250 г настърган кашкавал
• 1-2 яйца
• 1 яйце за мазане
• 20 г масло за мазане
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в топлото мляко. Правим кладенче в брашното и в него слагаме разтопеното масло, захарта, яйцата, млякото с маята. Месим продължително, покриваме тестото с влажна кърпа и го оставяме на топло да втаса.
Когато се понадигне, месим повторно и пак го оставяме на топло да втасва. Готовото тесто разточваме на кора, дебела 2-3 мм.
Изрязваме квадрати, които пълним с настъргания кашкавал (сирене, извара), смесен с 1-2 разбити яйца. Защипваме добре краищата, намазваме отгоре с яйце и печем в силна фурна до поруменяване.
Топлите хачапури мажем отгоре с масло.
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...