Кулинарни рецепти » Козуначена торта с аромат на роза

 Козуначена торта с аромат на роза

Продукти:

• 1 среден кръгъл козунак
• 1 пакет суха сметана
• 1 ч.ч. плодово прясно мляко
• 1 ч.ч. кокосови стърготини
• 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози
• 1 к.ч. кокосов ликьор
• 1 с.л. сироп от малини
• 1 с.л. сироп от ягоди
• 1 с.л. розова вода
• 1 щипка суха претрита лавандула
• 1 свежа ароматна роза
• 2 щипки ванилия

Начин на приготвяне:

Остъргваме изсъхналия козунак от всички страни. Нарязваме го хоризонтално на 3-4 части, за да наподобим блатове. Разбиваме с миксер сметаната с плодовото мляко. В него слагаме, една добре измита роза да престои 10-12 минути и да пусне аромата си. Отделяме около 2 ч.ч. от сместа.

Размесваме розовата вода, ванилията, лавандулата, сиропите, стърготините и пасираното сладко от рози. Когато ги смесим, получаваме приятен на цвят крем. Разпределяме го между надупчените с вилица пластове, които напръскваме леко с белия ликьор.

Отстрани разпределяме останалия крем, а отгоре мажем със сметана, заравняваме с шпатулка и прибираме в хладилника за една нощ.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Начало