Продукти:
• 6 яйца
• 6 с.л. пудра захар
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 с.л. счукан сухар
• 6 с.л. смлени орехи
• 1 с.л. ром /коняк/
За сиропа:
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода
• 1 с.л.ром /коняк/
За глазурата:
• 2 белтъка
• 1 ч.ч. захар
• 1 к.л. лимонов сок
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Разбиваме до побеляване (15 - 20 мин) яйцата със захарта и прибавяме последователно бакпулвера, счукания сухар, смлените орехи и рома. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена и набрашнена форма за торта.
Печем блата в умерено силна фурна. Обръщаме го в подходяща чиния и след като изстине го набождаме с игла.
Приготвяме не много гъст сироп от захарта, водата и рома и заливаме блата. Покриваме тортата с бяла глазура, приготвена от белтъците, разбити със захарта, лимоновия сок и ванилията.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...