Продукти: (за 5-6 порции)
• 30-40 пресни лозови листа
• 1 ч.ч. ориз
• 150 г извара
• 2 връзки зелен лук
• 2 яйца
• 1 к.ч. олио
• 1-2 люти чушлета
• черен и червен пипер
• магданоз, копър
• джоджен, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме.
Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня.
Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине.
Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми.
Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...