Продукти:
• 250 г стар фасул
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 глава лук
• 1 консерва сардела
• 2-3 с.л. зехтин
• 1-2 с.л. оцет
• сол, червен пипер
За украса:
• маслини
• настърган хрян
• твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
Киснем фасула 1 нощ в студена вода. Изхвърляме я и варим фасула в чиста вода около 20 мин. Слагаме содата и разбъркваме. Изхвърляме водата и измиваме фасула в гевгир с гореща вода.
Докато фасулът се вари слагаме в тенджерка 1 л чиста вода и я кипваме. Заливаме изплакнатия фасул с горещата вода и го сваряваме, докато омекне хубаво, внимавайки да не го разварим. Отцеждаме го.
Нарязваме лука на тънки пръстенчета, които претриваме със сол. Изплакваме го и го смесваме с фасула. Слагаме нарязаната на ситно сардела, подправяме със сол, червен пипер, зехтин и оцет на вкус и хубаво разбъркваме салатата. По-добре е да я подправим, докато фасулът е още топъл.
Попарваме корена хрян, обелваме го и го настъргваме на ситно ренде. Оставяме салатата да поеме мазнината и я сервираме, украсена с маслинки, настърган хрян и кръгчета твърдо сварени яйца.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...