Продукти:
• 800 г брашно
• 1 яйце
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч.л. оцет
• 1 бучка /колкото орех/ мая за хляб
• 1 ч.ч. олио
• 1 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
За плънката:
• 150 г смлени орехови ядки
• 1/2 ч.л. канела
За сиропа:
• 400 г захар
• 2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Размиваме маята заедно със захарта в 5-6 с.л. мляко, оставяме я да втаса. Пресяваме брашното два пъти и правим в средата на кубчето кладенче. Сипваме в кладенчето втасалата мая, солта, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме на топло място да втасва.
След половин час разточваме от тестото тънки кори. Намазваме всяка кора с олио, поръсваме я със смлени орехи и канела и я нарязваме на триъгълници. Слагаме триъгълниците по 3 един върху друг и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.
Разтваряме захарта за сиропа във водата, варим 15 мин на огъня и заливаме с горещия сироп изстиналата баница.
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...