Продукти:
• филийки стар козунак или 8 козуначени кифли
• 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки
• 2 к.ч. захар
• 2 белтъка
• краве масло за намазване
• захарен сироп
• кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване
Начин на приготвяне:
Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка.
Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...