Продукти:
• 500 мл прясно мляко
• 260 г счукани орехи
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 пакетче мая
• 200-300 г брашно
За сиропа:
• 1 кг захар
• 1 л вода
• 2 ванилии
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко позатоплено мляко и брашно, така че да получим кашичка с гъстотата на боза. Оставяме да втаса, прибавяме разбитите яйца и брашно, колкото да се получи меко тесто. Делим го на 4 части, от всяка правим по 6 топченца.
Разточваме топчетата на малки питки, на които слагаме по парченце твърдо масло. Редим по 5 една вър-ху друга, шестата не мажем. От всяко купче разточваме голяма кора, която поръсваме обилно с орехови ядки и счукана карамелизирана захар.
Навиваме корите на рула, като всяко усукваме и изтегляме леко и нарязваме на ромбоидни парченца. Ре-дим ги в намаслена тава и печем в умерена фурна. След като изстинат, заливаме с горещ сироп, сварен от захарта, водата и ароматизиран с ванилията.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...