Продукти:
• гъби (манатарка, сърнела, пачи крак, масловка, печурка и др.)
• чесън, копър
За бланширането: (на 1 л вода)
• 1 с.л. сол
• 1 ч.л. лимонена киселина
За маринатата: (на 1,5 л вода)
• 500 мл оцет
• 100 г сол
Начин на приготвяне:
Избираме пресни гъби, изрязваме пънчетата и ги пускаме във вряща подсолена вода. След 10 мин ги вадим и нареждаме в буркани. На места ръсим с копър и обелени скилидки чесън.
След като престои 24 часа, притискаме туршията с речен камък и заливаме с охладената марината. Тя трябва да покрие добре горния пласт на гъбите.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...