Кулинарни рецепти » Печен шаран с бяло вино

 Печен шаран с бяло вино

Продукти: (за 4 порции)

• 1 средно голям шаран (около 1 кг)
• 1 глава лук
• 200 мл бяло сухо вино
• сокът от 1 лимон
• 1 с. л. доматено пюре
• 1/2 ч. л. смлян черен пипер
• 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен)
• 150 мл олио
• сол

Начин на приготвяне:

Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути.

Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180°С), докато ястието остане на мазнина.

Изваждаме тавичката и обливаме всяка порция равномерно с виното. Покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало