Продукти: (за 4 порции)
• 1 глава червен лук
• 1 скилидка чесън
• 1 стрък праз
• 1-2 моркова
• 1 с.л. олио
• 1 ч.ч. ориз
• 500 мл месен бульон
• 1 к.ч. бяло вино
• 250 г месо от раци
• 250 г почистени миди
• 2 дафинови листа
• 1 клонче чубрица
• 1 щипка шафран
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и чесъна на дребно, праза нарязваме на колелца, а морковите - на слама. Леко позапържваме всички нарязани продукти в сгорещената мазнина и ги изсипваме в керамичен съд.
Подправяме ориза с шафрана, който сме размили в малко вода, и го прибавяме към запържените зеленчуци. Заливаме с виното и бульона, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме дафиновите листа, захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Постепенно загряваме фурната до 200°С и задушаваме 35 мин. След това разстиламе върху ориза мидите и раците, поръсваме със стрита чубрица, захлупваме и задушаваме още 15 мин. Накрая разбъркваме внимателно готовото ястие и поднасяме.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...