Продукти: (за 4 порции)
• 1 глава червен лук
• 1 скилидка чесън
• 1 стрък праз
• 1-2 моркова
• 1 с.л. олио
• 1 ч.ч. ориз
• 500 мл месен бульон
• 1 к.ч. бяло вино
• 250 г месо от раци
• 250 г почистени миди
• 2 дафинови листа
• 1 клонче чубрица
• 1 щипка шафран
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и чесъна на дребно, праза нарязваме на колелца, а морковите - на слама. Леко позапържваме всички нарязани продукти в сгорещената мазнина и ги изсипваме в керамичен съд.
Подправяме ориза с шафрана, който сме размили в малко вода, и го прибавяме към запържените зеленчуци. Заливаме с виното и бульона, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме дафиновите листа, захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Постепенно загряваме фурната до 200°С и задушаваме 35 мин. След това разстиламе върху ориза мидите и раците, поръсваме със стрита чубрица, захлупваме и задушаваме още 15 мин. Накрая разбъркваме внимателно готовото ястие и поднасяме.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...