Кулинарни рецепти » Елзаски сладкиш

 Елзаски сладкиш

Продукти за тестото:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от половин лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме маслото, нарязано на парченца, и яйцето. Омесваме тесто и го разточваме на кръгла кора, с която покриваме дъното и стените на тавичка. Оставяме на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта, постепенно прибавяме жълтъците и разбиваме до получаването на пяна. Прибавяме попарените, обелени и смлени бадеми, настърганата лимонова кора, брашното, пресято със содата, и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.

Разстиламе сместа върху охладеното тесто и изпичаме сладкиша в умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазура, която сме приготвили от пудрата захар разбъркана с коняка и малко вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало