Продукти:
• 1 кг брашно
• 30-40 г прясна мая
• 8 яйца
• 1 жълтък
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1 щипка сол
• 150 г краве масло
• настърганата кора от 1 лимон
• 2 пакетчета ванилена захар
• 50 г бланширани и обелени бадеми
• 1 к. ч. стафиди
Начин на приготвяне:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Разбъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кър-па и оставяме на топло да шупне.
Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме го в голяма купа, правим кладен-че в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнина-та. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си.
Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с на-рязаните на люспи бадеми или едра кристална захар.
Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180°С.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...