Продукти:
• 1 кг бяло фино брашно
• 250 г краве масло
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. стафиди
• 2 пакетчета суха мая
• 10 жълтъка
• 4 с.л. сусам
• 4 с.л. обелено сурово тиквено семе
• 4 с.л. нарязани на люспи сурови обелени бадеми
• яйце за намазване
• 1 парченце портокалова кора
• 1 ванилия
• захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Замесваме квасец от маята, малко хладко мляко, малко брашно и 1 ч.л. захар по описания вече начин. Покриваме съда и оставяме квасеца половин час да втаса. Пресяваме брашното, правим му в средата кладенче и в него изсипваме изброените продукти и квасеца. Захарта слагаме на вкус, може да употребим и кафява захар, която е по-ароматна. Подправяме с ванилиите и настърганата лимонова кора. Измесваме гладко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва.
Щом тестото удвои обема си, го разделяме на две части, които оформяме като венец или като плитки. Слагяме ги в намаслена по-голяма тава и тогава слагаме в тях бадемите, стафидите и тиквените семки. Оставяме козунаците повторно да втасат около 1 час, намазваме с яйцето, което сме разбили с малко захар и наръсваме със сусама.
Печем първоначално в загрята силна фурна, после намаляваме степента и довършваме на умерена температура, докато козунаците придобият леко кафеникав цвят.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...