Продукти:
• 7-8 ч.ч. пресято брашно
• 2 ч.ч. + 2-3 с.л. прясно мляко
• 50 г прясна мая или 2 пакетчета суха
• 1 3/4 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. смлени бадеми
• 1 ч.л. сол, настърганата кора на 1 портокал
• 2 с.л. ситно смлян анасон
• 1/4 ч.ч. зехтин
• 5 яйца
Начин на приготвяне:
Стопляме млякото и го изсипваме в купа. Добавяме маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4 ч.ч. захар. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 1 час да втаса. В голяма купа смесваме 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона.
Правим кладенче в средата. Добавяме сместа с маята и още зехтина и разбитите яйца. Бъркаме от центъра към краищата на купата, докато оформим тестото.
Поръсваме плота с брашно и месим тестото, като добавяме още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко тесто и не лепне по ръцете. Слагаме го в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и оставяме в топло помещение, без въздушно течение да втаса (докато увеличи двойно обема си) за минимум 2 часа.
Разделяме тестото на 6 малки топки и разточваме всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. Cлагаме три рула, съединяваме краищата им и сплитаме плитка. Съединяваме краищата в другия край. Слагаме две яйца между ивиците на плитката. Повтаряме процедурата и правим втория козунак.
Поставяме козунаците в намазана с масло тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 2 часа да втасат (да увеличат обема си двойно).
Загряваме фурната до 190 градуса. Разбиваме жълтъка с малко мляко и с четка мажем повърхността на козунаците. Отгоре поръсваме с тънко нарязани бадеми. Печем около 40-45 минути до златисто-кафяво.
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...