Кулинарни рецепти » Козунак с малко яйца

 Козунак с малко яйца

Продукти:

• 1 кг брашно
• 200 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 4 яйца
• кората от 1 лимон
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол
• по желание стафиди и бадеми

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със солта и слагаме известно време в отворена фурна да се позатопли. Замесваме маята с малко хладко мляко, 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар и сол. Покриваме я и я оставяме на топло да втаса.

Затопляме половината от млякото със захарта, прибавяме 2/3 от маслото, също затоплено, разбъркваме и сипваме в брашното, в което сме направили дупка. Прибавяме предварително добре разбитите и позатоплени яйца и втасалата мая, като внимаваме да сложим маята щом бухне. Месим около половин час, като си топим ръцете в останалото масло. Прибавяме стафидите, оваляни в брашното, и месим още 10 минути. Месенето да става около огъня за да се подържа тестото топло. Оставяме да втаса. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.

Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, и набождаме с обелени бадеми. Печем в силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Начало