Кулинарни рецепти » Козунак с локумчета

 Козунак с локумчета

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 6 яйца
• 250 мл прясно мляко
• 250 г захар
• 250 г свинска мас
• кората на 1 лимон
• 30 г мая
• 6 локумчета
• 1 ч.ч. нарязани на четвъртинки орехови ядки

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с 1-2 с.л. захар, 1-2 с.л. брашно, 1 щипка сол и толкова хладко мляко, колкото да се получи гладка и рядичка кашичка. Оставяме на топло да шупне, а през това време пресяваме в дълбок съд брашното. Правим кладенче, в което изсипваме маята и по-голямата част от маста и месим като прибавяме едно по едно разбитите яйца, захарта, настърганата лимонова кора. Месим на топка с мазни ръце.

Разделяме тестото на части, правим рула, преплитаме на венец, но не стегнат, защото при втасването тестото ще се надува като разпределяме нарязаните на парченца локумчета и орехите. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло да втасва.

Преди печене намасляваме и намазваме тестото с разбито яйце, наръсваме го със захар и с орехи. Съдът, в който печем не намасляваме, защото тестото съдържа достатъчно мазнина. Печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало