Кулинарни рецепти » Конячен козунак

 Конячен козунак

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 40 г прясна мая
• 250 г захар
• 250 мл прясно мляко
• 250 г мас или олио
• 6 яйца
• настърганата кора и сокът от 1 лимон
• 50 мл коняк
• 1 разбито яйце за намазване
• кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В дълбок съд натрошаваме маята, размиваме я с малко мляко и захар, по малко поръсваме брашно, за да получим рядка кашичка, която разбъркваме с дървена лопатка или лъжица. Покриваме с кърпа и оставя-ме на топло място да втасва. Яйцата разбиваме с останалата част от захарта и млякото, маста, кората, сока от лимона и коняка.

Брашното пресяваме на купчинка, в средата на която правим кладенче. Изсипваме яйчената смес в него и замесваме тесто. Измесваме поне половин час. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло.

След това размесваме и разстиламе в подходяща тава. Съда не намасляваме, защото в тестото има достатъчно мас. Оставяме да втасва. Намазваме с яйце и ръсим захар, преди да сложим във фурната. Пе-чем на умерена температура (180°С) до готовност.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало